Zwembad Bestevaer

Grote opluchting: zwemmen kan weer in zwembad Bestevaer!


Zwembadmanager Raymond Spijkerman van Stichting Zwembaden Zwartewaterland (SZZ) leefde de afgelopen weken tussen hoop en vrees. Op de terugweg van zijn vakantie in Italië kreeg hij op 11 augustus een telefoontje van een van zijn medewerkers dat er in zwembad Bestevaer door een afgeknapte koppeling van een slangetje grote waterschade was ontstaan in de technische ruimte. Een maandenlange sluiting dreigde, maar is tot grote opluchting van Spijkerman beperkt gebleven tot enkele weken. Vandaag al worden alle zwemlessen in Genemuiden hervat.

Knipperende lampjes

Hier klopt iets niet; dat is de eerste gedachte als een zweminstructrice van SZZ vanuit haar ooghoek ineens allerlei lampjes ziet knipperen op het bedieningspaneel van het zwembad. Ze haast zich naar de machinekamer, waar het water inmiddels al een tijd in het rond spuit. Om nog erger te voorkomen, neemt ze het enige juiste besluit. Het volledige systeem dat het klimaat en de waterstaat van het zwembad regelt uitschakelen. Spijkerman: “Vanuit de auto belde ik meteen met onze installatiepartners Breman en Hellebrekers. We maakten een afspraak om de volgende ochtend de schade op te nemen.”

Schade gedekt

Het reguleringssysteem bleek zwaar aangetast. “De hoop die we toen nog hadden, was dat de schade na een of twee weken drogen minder erg zou zijn en dat we met het vervangen van enkele onderdelen weer operationeel konden zijn.” Het blijkt ijdele hoop, waarna de conclusie hard is: de uit 2000 stammende aansturingstechniek moet volledig vervangen worden. “We schakelden daarna met de gemeente Zwartewaterland en onze verzekeringsmaatschappij. Gelukkig werd de schade gedekt en bleven de financiële gevolgen beperkt.” Toch moest Spijkerman weer een bittere pil verwerken. “We kregen te maken met acht weken levertijd voor een nieuw besturingssysteem…”

Steunbetuigingen

450 kinderen zouden dus wekenlang geen zwemles kunnen volgen, het schoolzwemmen kon niet doorgaan, verenigingen konden niet in Bestevaer terecht en hetzelfde gold voor de volgers van het reguliere recreatieve en sportieve programma. “Heel veel mensen werden geraakt door de sluiting. Vanaf het begin communiceerden we daarom open en eerlijk over de problematiek en de hersteltijd met hen. In plaats van ongeduld ontvingen we juist steunbetuigingen en begrip van iedereen. Dat sterkte ons enorm en zorgde voor extra drive om het ongemak voor hen zo kort mogelijk te laten duren.”

Sleutelen en testen

Met SZZ volgde Spijkerman daarvoor twee sporen. “We onderzochten de mogelijkheid om ons zwembad in Hasselt met een tent te overkappen en vroegen Breman en Hellebrekers ondertussen om noodoplossingen te bedenken om sneller weer in bedrijf te kunnen. We zijn onze installatiepartners enorm veel dank verschuldigd. Breman bleek nog een aansturingssysteem uit 1997 bewaard te hebben. De moederborden en onderdelen daarvan installeerden ze in ons systeem uit 2000. Na dagenlang sleutelen en testen lukte het om de juiste condities voor veilige klimaat- en waterkwaliteit te herstellen en te waarborgen.”

Enorme opluchting

Omdat ook de gemeente Zwartewaterland alles in het werk stelde om processen rond o.a. schadeafhandeling en goedkeuringen te versnellen, kan zwembad Bestevaer drie weken na de ontstane calamiteit vandaag haar deuren weer openen. “We zijn enorm opgelucht dat we iedereen sneller dan verwacht weer van dienst kunnen zijn en pakken de draad vol enthousiasme weer op. Inmiddels is ons nieuwe reguleringssysteem in bestelling. We hopen wederom met hulp van Breman en Hellebrekers dat we die in de herfstvakantie kunnen installeren. Het bad zal dan weer korte tijd sluiten, maar is daarna weer helemaal klaar voor een zorgeloze toekomst.”

Terug
Zwembad Bestevaer
Zwembad Bestevaer

Laatste nieuws

Wegens technisch mankement zijn wij gesloten tot 4 september

Wegens technisch mankement zijn wij gesloten tot 4 september

Lees meer
Gesloten wegens technische storing (week 32, 33 & 34)

Gesloten wegens technische storing (week 32, 33 & 34)

Lees meer

Er zijn geen evenementen gepubliceerd.

Zwembad Bestevaer
Zwembad Bestevaer
‘Veruit het grootste zwemplezier vind je dichtbij huis!’
download chevrons-left chevrons-right